Achteraf betalen voor webshops - Shopify Nederland (2024)

Foto: Rupixen via Unsplash

Wist je dat webshops in Nederland verplicht zijn om een vorm van achteraf betalen mogelijk te maken voor consumenten? Sterker nog, dit geldt niet alleen voor webshops maar voor elke winkel die het verkochte product pas op een later moment levert. Het geldt bijvoorbeeld ook voor de meubelwinkel om de hoek, de fietsenwinkel en voor de keukenzaak waar je die te gekke keuken hebt besteld. Bij elke consumentenkoop waarbij je het product op een later moment ontvangt mag de koper worden verplicht tot een vooruitbetaling van maximaal 50%.

In Nederland zijn we zo gewend geraakt aan een directe betaling met iDEAL, dat veel webshops vergeten om een vorm van achteraf betalen aan te bieden. Webshops mogen wel van deze wetgeving afwijken, maar daarvoor gelden strikte regels. En om alvast een tipje van de sluier op te lichten, het uitsluiten van een betaling achteraf in de algemene voorwaarden is niet voldoende. En het aanbieden van achteraf betalen kan jouw webshop ook veel opleveren! In deze blog praten we je helemaal bij.

Inhoudsopgave:

  • De wet en de uitzondering
  • Achteraf betalen steeds populairder
  • 6 Redenen waarom achteraf betalen iets toevoegt aan jouw webshop
  • Verschillende vormen van achteraf betalen
  • Interessant voor Shopify merchants

De wet en de uitzondering

De wet zegt dat de koper bij een consumentenkoop mag worden verplicht tot een vooruitbetaling van ten hoogste 50%. De vooruitbetaling wordt in de wet dus toegestaan, maar mag niet meer bedragen dan de helft van de prijs van het product. Deze wet geldt alleen voor de consumentenkoop (niet als je aan bedrijven verkoopt), en geldt zowel bij een vooruitbetaling van een product in de winkel als bij een vooruitbetaling van een product online.

Je kunt als verkoper van deze regelgeving afwijken, maar je mag dit niet doen door dit als een bepaling op te nemen in je algemene voorwaarden. Als je meer dan 50% als aanbetaling eist dan moet je dat met elke consument expliciet afspreken. Maar dat is voor webshophouders lastig, je kunt namelijk niet met elke klant onderhandelen over het afwijken van deze regels.

Wat ook niet mag is een automatisch gegenereerd bericht tonen waarin staat dat je alleen kunt betalen door middel van een 100% vooruitbetaling. Zo’n automatisch bericht valt namelijk ook onder de algemene voorwaarden.

Wat wel mag is een willekeurige vorm van achteraf betalen aanbieden, en de klant laten betalen voor de meerkosten als die kiest voor deze vorm van betalen. Als de klant vervolgens voor iDEAL kiest is dit de eigen keuze, en kiest de klant explicietvoor een volledige vooruitbetaling. De kosten die je rekent moeten wel overeenkomen met de daadwerkelijke meerkosten van deze vorm van betaling.

Achteraf betalen steeds populairder

Achteraf betalen kennen we al natuurlijk al heel lang. Het kan op allerlei manieren, zoals de 'ouderwetse' vormen via acceptgiro en de betaling onder rembours. Maar het kan tegenwoordig ook heel eenvoudig online dankzij de opkomst van bedrijven als Klarna, Afterpay en Billink. Mede door deze partijen en moderne opties groeit achteraf betalen al een paar jaar veruit het snelst van alle betaalvormen. Uit de betalingstrends van Mollie, een van de snelst groeiende betalingsbedrijven, blijkt dat het aantal betalingen dat werd gedaan door middel van een vorm van achteraf betalen de afgelopen 3 jaar steeds is verdubbeld.

6 Redenen waarom achteraf betalen iets toevoegt aan jouw webshop

Naast dat het aanbieden van een vorm van achteraf betalen verplicht is, kan het ook daadwerkelijk iets toevoegen aan je webshop. Dit zijn de 6 redenen waarom achteraf betalen jou gaat helpen aan meer sales.

  1. De wens van de klant: De toename in populariteit van achteraf betalen heeft namelijk weinig te maken met het feit dat webshophouders zich opeens netjes aan de regels zijn gaan houden, maar meer met de wens van de klant. En daar is wel wat voor te zeggen, want je wilt natuurlijk eerst weten of het product dat je koopt wel overeenkomt met je verwachting voordat je afrekent (eerst zien dan betalen). Goede reden waarom de consument graag achteraf betaalt.
  2. Concurrentie voorblijven: Omdat je deze vorm van betalen steeds vaker ziet, gaan ook steeds meer webshops deze betalingsoptie opnemen. En je wilt niet dat klanten ergens anders online shoppen omdat de concurrent deze betalingsvorm wel aanbiedt.
  3. Minimaal risico: Bij achteraf betalen (via gespecialiseerde partijen) wordt het risico geminimaliseerd omdat je altijd de volledige betaling vooraf ontvangt. Aanbieders van achteraf betalen keren je direct uit en nemen het risico van niet-betalende klanten over. Als een klant niet betaalt gaan zij voor jou achter het geld aan.
  4. De webshop wekt vertrouwen:Het aanbieden van verschillende betaalmethodes wekt vertrouwen bij de online consument en geeft de klant een gevoel van veiligheid. Dat geldt zeker voor kleine webshops waar de klant nog niet eerder iets heeft besteld.
  5. De conversie gaat omhoog: Bij achteraf betalen kun je klanten gemakkelijk kennis laten maken met je product en is de kans groter dat de klant het product ook daadwerkelijk bestelt. Het risico voor de klant gaat namelijk omlaag.
  6. De gemiddelde bestelwaarde gaat omhoog: Klanten geven meer geld uit als ze de optie hebben om de producten in termijnen te betalen. Dit geldt zeker tijdens de feestdagen en dagen als Black Friday.

Achteraf betalen voor webshops - Shopify Nederland (1)

Verschillende vormen van achteraf betalen

Er zijn verschillende vormen van achteraf betalen, en elke vorm heeft zijn voor- en/of nadelen. Je hoeft als webshop maar één optie voor het doen van een betaling achteraf aan te bieden. Je kunt het jezelf zo moeilijk mogelijk maken, en zelf de administratie bijhouden van de facturen die nog verstuurd moeten worden en wie er nog een herinnering moet ontvangen, of het heel simpel houden en het allemaal laten doen door een bedrijf.

Dit zijn ruwweg de betalingsopties die je als webshop kunt aanbieden:

  • Via een provider van achteraf betalen zoals Klarna, Afterpay of Billink
  • Betaling via creditcard (met capture delay)
  • Betaling met een acceptgiro of papieren factuur
  • Verzending onder rembours (betalen aan de deur)

Achteraf betalen met behulp van Klarna, Afterpay of Billink

Je kunt tegenwoordig op je webshop een vorm van achteraf betalen aanbieden met behulp van bedrijven als Klarna, Afterpay en Billink. Deze bedrijven nemen de betaling en ook het volledige betaalrisico van je over. Dat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken of de betaling nog binnenkomt. Een retour kan de klant heel eenvoudig aangeven in de app of op de website.

Voor het verlenen van deze dienst ontvangen deze bedrijven natuurlijk een vergoeding. Deze kosten mag je doorberekenen aan de consument, maar het bedrag dat je rekent mag nooit hoger zijn dan het bedrag dat je daadwerkelijk aan kosten moet betalen.

Klarna, Afterpay en Billink registeren alle gegevens van de klant en doen een automatische kredietwaardigheidscheck.

Naast deze check hanteren deze bedrijven meestal ook een maximaal bestelbedrag. Dat houdt in dat klanten niet eindeloos producten kunnen bestellen bij de aangesloten shops.

Slachtoffer geworden van fraude met achteraf betalen?

Een nadeel van achteraf betalen is dat de bestelling fraudegevoeliger is. Het kan namelijk voorkomen dat iemand een bestelling plaatst onder de naam van iemand anders, en er vervolgens met het product vandoor gaat zonder ervoor te hoeven betalen.

Als een van je klanten het slachtoffer wordt van deze praktijken kan diegene zijn geld terugkrijgen door contact op te nemen met de fraudeteams van deze bedrijven. Zowel Klarna, Billink als Afterpay geven aan er alles aan te doen om deze vorm van fraude te voorkomen, onder andere in de vorm van een uitgebreide gebruikersverificatie.


Achteraf betalen met een creditcard (met capture delay)

Webshops hebben ook de mogelijkheid om achteraf betalen aan te bieden via een creditcardbetaling. Het probleem bij deze vorm van betalen is wel dat het alleen geldt als een vorm van achteraf betalen als de betaling pas wordt afgeschreven nadat het product ontvangen is. En dit is meestal niet het geval. De meeste webshops die het betalen met creditcard toestaan schrijven namelijk direct het volledige bedrag af. Dat mag natuurlijk, maar geldt dan niet als een vorm van achteraf betalen.

Het uitstellen van de betaling met een creditcard heet capture delay. Bij deze vorm van betalen wordt de klant eerst om goedkeuring van de betaling gevraagd en pas op een later moment wordt de betaling van de creditcard afgeschreven. Doordat de betaling hierdoor pas achteraf plaatsvindt geldt dit als een betaling achteraf. Hoe je bij Shopify een uitgestelde betaling instelt vind je hier.

Betaling met een acceptgiro (of een factuur)

De betaling met de acceptgiro geldt ook als een vorm van achteraf betalen. De klant hoeft de rekening meestal pas 14 dagen na ontvangst van het product te voldoen. De papieren acceptgiro verdwijnt in 2023 en maakt al langzaam plaats voor de digitale acceptgiro of een digitale factuur. Het nadeel van deze vorm van betalen is wel dat je als webshophouder in de gaten moet houden welke facturen nog open staan en er eventueel zelf achteraan moet als een factuur of acceptgiro niet wordt betaald.

De betaling onder rembours

Als we het hebben over ouderwetse betalingen dan is de betaling onder rembours er zeker één van. De betaling onder rembours is een vorm van achteraf betalen waarbij de klant het product + eventuele verzend- en rembourskosten bij de pakketbezorger afrekent. Dit is een relatief veilige methode omdat de betaling en het product tegelijkertijd oversteken.

De betaling onder rembours is een van de duurste opties voor achteraf betalen, maar net als bij de andere opties geldt ook hier dat je de daadwerkelijk gemaakte meerkosten kunt doorberekenen aan de klant.

Interessant voor Shopify merchants

Wil je achteraf betalen via Afterpay, Klarna of Billink inzetten voor je Nederlandse Shopify webshop? Check dan de volgende routes.

  1. Om Klarna te installeren kun je direct bij Klarna zelf terecht. De handleiding voor achteraf betalen via Klarna lees je hier.
  2. Een tweede optie om Klarna als betaalprovider te gebruiken is via Mollie. Dat doe je in 6 overzichtelijke stappen.
  3. PAY. Via deze partij kun je achteraf betalen regelen via zowel Afterpay, Klarna als Billink. De integratie gaat dan via de PAY plugin. Lees hier hoe je PAY. inschakelt voor achteraf betalen met je Shopify webshop.
  4. Paymentwall: nog een alternatieve betaalmethode die je rechtstreeks via het Shopify beheercentrum kunt toevoegen. Deze betaalmethode biedt onder andere Klarna aan voor achteraf betalen. Voor meer praktische info: Paymentwall Help Doc

Tot slot vermelden we nog enkele andere interessante betaalmethodes voor je Shopify webshop:

    • Sezzle: Een geïntegreerde betaalmethode die het toelaat om betalingen te spreiden: How do I add Sezzle to Shopify?
    • Splitit Monthly Payments: eveneens een betaalmethode die je rechtstreeks via het beheercentrum kan toevoegen. Hier lees je er meer over: A new reason to love your credit card
    • Split — Partial Payments | Shopify App Store: een app die het mogelijk maakt om de betaling op verschillende credit cards te plaatsen of over verschillende periodes te spreiden.

    Haal je voordeel uit achteraf betalen!

    Naast dat je verplicht bent om een vorm van achteraf betalen aan te bieden aan consumenten, kan het je ook een hoop opleveren. Achteraf betalen is aan een opmars bezig en die lijkt voorlopig niet te stoppen. Zorg ervoor dat je goed onderzoek doet naar de mogelijkheden en kies voor de manier die het beste bij je past.

    Achteraf betalen voor webshops - Shopify Nederland (2)

    Over de auteur

    Jos de Groot is copywriter en digital nomad. Zijn teksten komen regelmatig vanaf een tropisch, wit strand met kraakhelder blauw zeewater.

    Meer lezen

    • 50 mooie webshop voorbeelden (Shopify webshops)
    • Een webshop starten- hier moet je rekening mee houden (5 stappen)
    • Zo vind je leveranciers, groothandels en fabrikanten voor jouw webshop
    • Zelf productfoto’s maken doe je zo (handleiding productfotografie)
    • Meest verkochte producten voor webshops - trends en tips (2023)
    • Zo schrijf je een goede 'over ons'-pagina (formule en voorbeelden)
    • Doe zelf een concurrentieanalyse in 7 stappen (+ gratis template)
    • Passief inkomen genereren? 25 ideeën om vandaag nog mee te starten
    • Bespaar honderden euro’s met de belangrijkste aftrekposten voor zzp’ers
    • Trek potentiële klanten over de streep met een webshop keurmerk

    Veelgestelde vragen over achteraf betalen voor webshops

    Ben je als webshop verplicht om achteraf betalen aan te bieden?

    Ja, alle webshops in Nederland zijn verplicht om een vorm van achteraf betalen mogelijk te maken voor consumenten. Bij elke consumentenkoop waarbij je het product op een later moment ontvangt mag je de koper maximaal verplichten tot een vooruitbetaling van 50%.

    Welke vormen van achteraf betalen zijn er voor webshops?

    Dit zijn ruwweg de betalingsopties die je als webshop kunt aanbieden: via een provider van achteraf betalen zoals Klarna, Afterpay of Billink. Betaling via creditcard (met capture delay). Betaling met een acceptgiro of papieren factuur. Of verzending onder rembours (betalen aan de deur).

    Hoe werkt achteraf betalen met een credit card?

    Een creditcardbetaling als vorm van achteraf betalen geldt alleen als de betaling pas wordt afgeschreven nadat het product ontvangen is. Let als webshop op! Het moet via het uitstellen van de betaling: de zogehete capture delay vorm. Hierbij wordt de klant eerst om goedkeuring van de betaling gevraagd en pas op een later moment wordt de betaling van de creditcard afgeschreven.

    Waarom is achteraf betalen ook interessant voor webshops?

    Naast dat het aanbieden van een vorm van achteraf betalen verplicht is, kan het ook daadwerkelijk iets toevoegen aan je webshop. In onze blog bespreken we 6 redenen waarom achteraf betalen jou gaat helpen aan meer sales. Reden zijn onder andere: de wens van de klant (gemak), de concurrentie voorblijven, je wekt vertrouwen en de gemiddelde bestelwaarde gaat omhoog.

    Achteraf betalen voor webshops - Shopify Nederland (2024)

    References

    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Msgr. Benton Quitzon

    Last Updated:

    Views: 6202

    Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

    Reviews: 94% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Msgr. Benton Quitzon

    Birthday: 2001-08-13

    Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

    Phone: +9418513585781

    Job: Senior Designer

    Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

    Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.